Tavuk Eti

Tavuk eti, evcilleştirilmiş tavuktan elde edilen beyaz bir et çeşididir. Günümüzden fazla tüketilen et ürünleri arasındadır. Özellikle ızgara, yahni, fırın çeşitleri vardır. Özellikle tavuk etinin faydaları çok fazladır. Birçok Uzman tarafından kırmızı et yerine tavuk etinin tüketilmesi oldukça yararlı görülmektedir.

Tavuk eti, kalsiyum ve fosfor açısından çok zengin bir yapıya sahiptir.
Tavuk eti, kemik gelişimi ve kemiklerin direnci için çok önemlidir. Çocukların yetişme çağlarında da bol bol tüketmesi gereken tavuk eti özellikle fosfor içerdiği için gözlere çok faydalıdır. Tavuk eti çinko açısından da zengin bir yapıya sahiptir. Özellikle erkeklerde Testosteron hormonunu düzenleyen minerallerin başında çinko gelir.

Tavuk etinin içerisinde B6 vitamini ve Selenyum mineralleri de vardır. B6 vitamini dolaşım sisteminin kan akışını düzenleyerek ve beslenmedeki yararından dolayı kalp krizi riskini düşürür. İçeriğindeki Selenyum Tiroit hormonları düzenler cilt kırışıklıklarına engeller ve saçları parlak hale getirir. Tavuk eti, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Aynı anda da sinirleri yatıştırır ve rahat bir uyku uyumanızı sağlar. İçeriğinde bulunan proteinler bakımından zengin olan tavuk eti tam bir Yağ fakirdir. Bu nedenle tüm Diyet ve sağlıklı beslenme sitelerinde tavuk eti hep vardır.

Tavuk etinin, bu kadar rağbet görmesinin en baştaki sebeplerinden birisi de halk tarafından kırmızı et fiyatlarının çok yüksek olmasıdır maddi sıkıntılara sebep olacağından ötürü kırmızı etin tüketimi en aza indirgenerek tavuk eti ile bu açık kapatılmaya çalışılır.
Türkiye'de çok fazla sayıda tavut eti tüketimi mevcuttur. Normal olarak doğal ortamda yetişen tavukların aşağı yukarı 90 gün içerisinde kesilecek seviye geldiği bilinmektedir. Fakat fabrikasyon ürünler de bugün bu zaman yarı yarıya düşmekte ve doğallığını kaybetmektedir. Sürekli olarak aydınlık bir ortamda durması ve yemek yemesi gereken tavuk bir de ek kimyasallar eklenerek daha çabuk büyütülerek üretim sirkülasyonu arttırılmaktadır. Böylelikle kesim yapılacak hale gelmektedir. Öyle ki tavukların kemiklerinin gelişimi tamamlanmadan ve daha küçücükken, gelişim evreleri bitmeden kesilmesine sebep olmaktadır.

Tavuk eti, ile ilgili verdiğimiz olumlu bilgilerin hepsi hormonsuz ve doğal yetişmiş tavuklar için geçerlidir. Bu nedenle asla bilmediğiniz bir yerlerden ve markalardan tavuk almayınız. Yoksa kendinize fayda sağlamak yerine zarara uğratabilirsiniz.

Tavuk etinin faydaları nelerdir?

  • B2 B3 B6 ve B12 vitaminleri bulunur.
  • Sinir sistemini besleyen ve destekleyen vitaminler yönünden zengindir
  • Protein bakımından zengin oluşu insan vücudu için gerekli proteini almasında yardımcı olur.
  • Erkeklerde testeron hormonunu düzenler.
  • Çocuklarda gelişim dönemi için çok önemli bir beyaz ettir.
Tavuk eti, kolay sindirilebilirlik dönemi kısalığından dolayı rahatça çiğnenebilir. sağlıklı bir yaşam sürdürmek isteyen çocuklar ve yetişkinler benzeyen yetişkinler için benzersiz bir gıdadır. Pratik ve kolay yapısıyla sofralara sayısız yemek çeşidi armağan eden lezzetli bir seçenek olan tavuk eti kolayca hazırlanıp çabuk pişer ve sıcak soğuk olarak da tüketilebilir. Hem ekonomik hem de hayvansal protein kaynağı oldukça yüksektir. İnsanlar tavuk etinin içerisindeki protein kaynağı sayesinde dengeli ve sağlıklı beslenebilir. İnsan sağlığını olumlu olarak etkileyen en ideal et türüdür.

Tavuk eti, kalp dostudur. Kötü beslenme ve alternatif besinler arasından uygun olanının seçilmemesi, kalp hastalığı, hipertansiyon, kanser, diyabet, osteoporoz ve anemi gibi birçok hastalığa adeta davetiye çıkarmaktadır. Vücuttaki hücrelerin sürekli yenilenmesi ve çoğalması için büyüme çağında hamilelikte ve emzirme dönemlerinde mutlaka proteinler ve zengin tavuk eti tüketilmelidir. Protein deposu tavuk eti insan vücudunun sentezleyemediği ve besinlerle alınması zorunlu olan amino asitleri yeterli miktar ve uygun oranlarda içeren proteinlere sahiptir. Bu yüzden de birçok Uzman tarafından tercih edilmiştir.

Tavuk eti tüketimi ülkemizde oldukça yaygındır. Bunun en büyük sebeplerinden birisi kırmızı et olan fiyat oranlarının çok yüksek olmasıdır. Günümüzde birçok şehirlerimizde tavuk eti üretimi ve fabrikasyon olarak devam etmektedir. Gelişmekte olan bir ülke olmamıza rağmen bu konuda çok geri kalmış bir ülke sayılabiliriz.

Tavuk etinde bulunan yüksek derecede Protein olmasının sebebi, hücre yapısının temel organik maddesidir. Proteinsiz bir yaşam düşünülemez. İnsan vücudunda bu denli önemli olan proteinler amino asit adını verdiğimiz yapı taşlarından oluşur. Vücutta proteinlerin oluşturan amino asitlerin bir kısmı birinden oluşabilir. Tavuk etinin her bir bölgesinin farklı lezzetler limanıdır. Özellikle but kısımları ve kanat kısımları daha yağlı iken, göğüs kısımları da tamamen yağsız olarak oluşmuştur. İçeriğinde kolesterol ve doymamış yağ asitleri vardır. Protein ve yağ içerikleri açısından önemli bir avantaja sahip tavuk etleri, demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinin ana kaynağıdır.

Ülkemizde tavuk etinin çok fazla tüketilmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi maddi olarak düşük fiyatlara satılıyor olmasıdır. Bunun dışında satışını olumsuz etkileyen bir diğer faktör ise fabrikasyon ürünlerin çok sayıda olmasıdır. Doğal ortamda yetişmiş tavuk etlerini neredeyse ortalama fiyat aralığı 20 30 TL civarındadır. Düzenli ve sağlıklı tavuk eti tüketmek isteyen kişiler doğal yolla büyümüş tavukları daha çok tercih ettirmektedir. Maddi açıdan sıkıntılı olan kişiler ise fabrikasyon olup olmadığına bakmadan sadece yaşamak için bile bu tür tavuğu alıp yemeklerini yapabilmektedirler.

Ülkemizin bu fabrikasyon ürünleri engelleyici, yöntemler oluşturması çok önemlidir. Normal yetişmiş doğal tavuk sayılarını çoğaltılması ile ilgili çalışmalar yapması gerekir. Üretimde oluşan geri kalmışlığın önüne geçmesi ve halkına sağlıklı ucuz doğal beslenebilir bir tavuk eti üretimine başlanması gerekmektedir.
20.01.2024 03:09:42
Tavuk Eti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Eti Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tavuk Eti"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sussex Tavuk

Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere'de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

Brahma Tavuk

Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalış...
Devamını Oku

Tavuk Biti

Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dı...
Devamını Oku

Australorp Tavuk

Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar 1920'li yıllarda tanınma...
Devamını Oku

İran Tavuğu

İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde...
Devamını Oku

Fizan Tavuğu

Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetişt...
Devamını Oku

Habeş Tavuğu

Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak 1298 yılında Çi...
Devamını Oku

Pleymut Tavuk

Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 ...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Haşlama

Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum...
Devamını Oku

Tokat Tavuğu

Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı...
Devamını Oku

Hint Tavuğu

Hint tavukları, dünyanın en eski evcil kümes hayvanları olarak bilinirler. Adından da anlaşılacağı gibi Hint tavuklarının anavatanı Hindistan'dır. Bu günlerd...
Devamını Oku

Tavuk Gübresi

Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu...
Devamını Oku

Gurk Tavuk

Gurk tavuk, genel olarak tavuklar kuluçka dönemlerinde çıkardıkları seslerden dolayı bu ismi almıştır. Her tavuk celfin dönemi bitip de yumurtlama dönemi ola...
Devamını Oku

Paçalı Tavuk

Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlandıranla...
Devamını Oku

Kremalı Köri Soslu Tavuk

Kremalı Köri Soslu Tavuk, köri birçok yemekte kullanılan sarı renkte bir baharattır. Özellikle tavuk yemeklerinde ve makarna soslarında tercih edilir. Körini...
Devamını Oku

Tavuk Sosları

Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur ya da tavuğun neresi ile yemek yapı...
Devamını Oku

Tavuk Bonfile

Tavuk bonfile, tavuğun göğüs etinden yapılan bir yemek türüdür. Genellikle ani misafirin gelmesi durumlarında, Kolay ve çok lezzetli olması açısından ev hanı...
Devamını Oku

Zibrit Tavuk

Zibrit tavuk, bu tavuklar minyatür gruba giren süs tavuklarıdır. Zibrit tavuklar şekil itibariyle kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne doğru çı...
Devamını Oku

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Tavuk döner kaç kalori, orta boy 1 porsiyon tavuk dönerin yaklaşık 200 gramdır ve 410 kalori civarındadır. 1 adet dürüm tavuk döner ise 341 gram ağırlığında ...
Devamını Oku

Sultan Tavuğu

Sultan tavuğu, Kökeni Türkiye olan bir tavuk türüdür. Sultan tavuğu Osmanlılar döneminde 1850 yılında İngiltere ülkesine hediye edilerek dünyaya tanıtılmıştı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Son Forum Konuları
Kavga
Hastalık
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024