Öncelikle tavuğun göğüs eti haşlanır. Haşlanmış olan göğüs etleri iki, üç saat soğuk suda bekletildikten sonra çok küçük parçalar halinde oluncaya değin ufalanır. Ufalanan tavuk etleri bir miktar kaynamış sütle iyice ezilir. Daha sonra başka bir tencerede şeker ve pirinç unu biraz çevrilir arkasından kalan süt ilave edilerek, yapılan karışım yavaş yavaş karıştırılarak beş dakika pişirilir bu işlemden sonra ezilen tavuk etleri de tencereye ilave edilerek, Kaynamaya bırakılır. Bu yaptığımız karışım sakız kıvamına gelinceye değin ezilerek pişirilir. Pişirilen bu muhallebi soğumadan Küçük kaselere konulur.
- 1 litre süt,
- 125 gram tereyağı ya da margarin,
- 1 paket vanilya,
- 1 su bardağı toz şeker,
- 1 su bardağı un,
- 1 çorba kaşığı pirinç unu,
- Damla sakızı
Üzeri için; Tarçın.
Tabanı için; Pötibör sade bisküvi.
Yalancı Tavuk Göğsü Nasıl Yapılır?
Margarin derin bir tencerenin içerisinde kısık ateşte eritilir ve üzerine yavaş yavaş un ilave edilip, hafif sararıncaya kadar kavrulur. Kavrulan unun üzerine süt ilave edilerek hızlı hızlı, dibine tutmaması için karıştırılır. Daha sonraki aşamada vanilya ve toz şeker ilave edilir, karışım Kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Kaynayarak Kıvamını alan tavuk göğsü tatlısına, isteğe göre son olarak damla sakızı da ilave edilip karıştırılır. Yapılan muhallebi ocaktan alındıktan hemen sonra üzerine pirinç unu ilave edilir ve 10 dakika kadar blenderle karıştırılır. Bu işlemden bittikten sonra dilerseniz kaselere koyabilirsiniz ya da tepside isterseniz, Hazırladığımız bisküviler ufalanır ve borcamın altına konulur. Üzerine ocaktan aldığımız tavuk göğsü dökülüp, güzelce üzeri düzeltilir. Daha sonra hem tat vermesi hem de görselliğin mükemmel olması için üzerine tarçın serpiştirilir. Dışarıda biraz ılındıktan sonra buz dolabında iyice soğuması için bırakılır. İyice soğuyan tavuk göğsü tatlısı servise sunulabilir. Özellikle yaz günlerinin vazgeçilmez tatlısı olan tavuk göğsünün soğuk servis edilmesi yaz sıcaklarında ferahlamanıza yardımcı olacaktır.
Tavuk göğsü tatlısının tarihçesi
Tavuk göğsü, Romalılardan Bizans'a geçmiş oradan da Türklere yayılmış olan sütlü bir tatlıdır. Romalılar bu tatlının nasıl yapıldığını rahmetli Tuğrul Şavkay, Şefin Sofrası'nda Romalı kitap yazarı Apicus'un tarifinden aktarmıştır. Romalıların bu tatlıyı şu şekilde yapmaktaymış; yaşı küçük bir horoz kesilir, haşlanır. Göğüs eti sıcakken didiklenirken, bu arada bir tencerede süt kaynatılır. Didiklenmiş tavuk göğüs eti bu sütün içine atılır ve bir tokmak yardımıyla dövüle dövüle pişirilir. Tavuk eti iyice süte karıştığında, kıvamını koyultmak için bir miktar dövülmüş badem eklenir. Son aşamada ise tatlandırmak için içine biraz bal ilave edilir.
Avrupa'da Orta Çağın sonuna kadar bilinen tavuk göğsü daha sonra ortadan kalkmış. Türkler ise bu enfes tatlıyı Önce saraylarda ve konaklarda daha sonra ise muhallebiciler tarafından yapılmaya başlamış ve halka yayılmıştır. Yüzyıllardır da sevilen ve beğenilen bir sütlü tatlı olarak günümüze kadar gelmiştir.