Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu gübre, değeri nedeniyle maddi olarak da değerlidir. Tavuk gübresi, direk olarak bitki diplerine koyularak, içeresinde bulundurduğu artık protein ve mineralleri ağaca verir. Bitkilerde besin ihtiyacının giderilebilmesi için kullanılan bu gübre, birçok zaman yalnız başına kullanılmaz.
Bu gübre tek başına kullanıldığında ağaçlara ve diğer bitkilere zarar vereceği için genellikle diğer gübrelerle birlikte kullanılmaktadır. Eğer sizlerde çiçekleriniz için ya da diğer bitkileriniz için tavuk gübresi kullanacaksanız, diğer hayvanların gübreleriyle tavuk gübresini karıştırarak kullanabilirsiniz. Tavuk gübresi bir bitkinin dibinde kullanıldığı zaman bitkilerin bu bölgelerinde organik madde miktarı oldukça artar. Bu açıdan tavuk gübresine bakıldığında diğer gübrelere göre çok daha büyük faydalar görülebilir. Bazen tavuk gübreleri organik olmayabilmektedir. Bu gübreler, bitki diplerinde gerçek ve organik olan bir tavuk gübresi kadar fayda göstermediği için kullandığınız tavuk gübresinin organik olmasına özen göstermelisiniz. Tavuk gübresinin kullandığı bir bitkide diğer besin maddeleri de kullanılmalıdır. Yani, bu gübre kullanıldığı için diğer gübrelerin ihmal edilmemesi gerekir. Bitkinin daha fazla verim görebilmesi için sizlerde diğer besin maddeleriyle birlikte bitkilerinizi besleyin. Genel olarak bakıldığında iki çeşit tavuk gübresi bulunmaktadır.
Bunlardan biri yumurta tavuğu gübresi ve diğeri broiler etlik piliç gübresidir. Tabi ki bu gübreler arasında yumurta tavuğu gübresi ayrı bir önem taşımaktadır. Çünkü bu gübreler diğer gübrelere göre çok daha saftır.
- Tavuklar, almış oldukları besinlerin yaklaşık olarak yüzde kırkını sindirmeden geri atarlar. Bunun nedeni ise günün uzun bir süresini kümes içerisinde geçirmeleridir. Sürekli olarak kümes içerisinde yaşayan ve besinleri sindirmeden geri atan tavukların bu nedene bağlı olarak gübreleri çok verimlidir. Bir yumurta tavuğu yaklaşık olarak ömrü boyunca 500 gün kümeste kalır. Bu nedenle yaşamı boyunca 50 kg kadar besin üretir.
- Tavuk gübresi, diğer kimyasal gübrelere göre çok daha değişik hava şartlarında özelliğini kaybetmemektedir. Bu nedenle tavuk gübresi, toprakta yağmur ya da kar yağsa bile çok uzun süreler boyunca kalır. Tavuk gübresi diğer gübrelere göre bu özelliğiyle büyük bir fark gösterir.
- Tavuk gübresi içerisinde yüksek miktarda azot vardır. Azot ise doğa için herhangi bir zarar teşkil etmemektedir. Fakat belirtmek isterim ki azot miktarının fazla olmasına bağlı olarak tavuk gübresi, fazla kullanıldığında bitkilerde yanma sorununa neden olabilir.
- Tavuk gübresi azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, mangenez, bakır ve çinko elementlerini içermektedir. Bunların dışında miktarı az da olsa son derece ciddi faydalar sağlamaktadır.
Tavuk gübresinin kullanımı
Tavuk gübresi, genellikle çiftçiler tarafından toprağın tarıma uygun hale getirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için kullanılan tavuk gübresi, bitkiler için ciddi bir besin maddesidir ve toprakta organik maddenin olumlu etkilerini sağlaması acısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle ilk bahar aylarında yağmur öncesinde diğer hayvan gübreleri ile karıştırılmış tavuk gübresi bitkilerin diplerine seyrek bir şekilde artmaktadır.
Tavuk gübresi hangi bitkilerde kullanılmaktadır?
Buğday: Özellikle Doğu Anadolu'da yetiştirilen buğdayda çok ihtiyaç duyulmasa bile buğday için tavuk gübresi kullanılabilir.
Mısır: Yine tavuk gübresine ihtiyaç duyulmadığı halde kullanılması mümkün olan bir bitkidir.
Patates: Günümüzde çok sık yetiştirilen patates için tavuk gübresi kullanılabilir.
Soğan: Genellikle evler önünde yetiştirilen soğanlarınıza tavuk gübresi kullanılır.
Bunların yanı sıra, havuç, soğan, tütün, pamuk, domates, patlıcan, ıspanak, kavun, çay, muz, fındık, incir, narenciye, zeytin, bağ gibi bitkilerde tavuk gübresi kullanılabilir.