Tavuk Irkları

Tavuk Irkları, Yerli Irklar, Gerze (Hacı Kadın); Karadeniz bölgesinde bulunan Sinop ili çevresinde, özellikle de Gerze ilçesinde yetiştirilen yerli bir et ve yumurta ırkıdır. Çatal ibibikleri olan, uzunca beyaz kulakçıkları bulunan, siyah parlak tüylü dürler. Ortalama canlı ağırlıkları tavuklarda 3-3,5 kg. Horozlarda ise 3,5-4 kg. Dır.

Tavuk Irkları Denizli; Muğla, Denizli illeri çevresinde yetiştirilen yerli bir et ve yumurtacı ırkı olup horozları uzun ötmesi ile tanınmaktadır.
Cinsel olgunluğa geç erişirler. Yapılan incelemelerde nemli yerlere yetiştirilmeye çalışılan Denizli horozlarının damızlık değerlerinin azaldığı ve ötüşlerinin kısaldığı görülmüştür. Ortalama canlı ağırlıkları tavuklarda 2,7-3,2 kg. Horozlarda ise 3,5-4 kg. Dır. Yıllık elde edilen yumurta adedi 80-100 kadardır. Denizli ırkının çeşitli tüy rengine sahip olan pamuk kırı, demir kırı, şarabi, pekmez nazir ve siyah olmak üzere bu ırkın 5 alt türü vardır. Bütün alt türlerin müşterek olan özellikler beyaz kulakçık, balta ibik, siyah gagalı, koyu gri bacak renklerde olmalarıdır. Ayrıca Denizli ırkının en temel belirgin özelliği gözlerin etrafında siyah renkli bir halkanın bulunmasıdır ki buna sürmeli denilmektedir. Derisi, kulakçıkları ve yumurta kabuğu beyaz renktedir.

Tavuk Irkları Plymouth Rock; Kombine verimli bir Amerikan ırkıdır. Renk, ibik biçimi, sakal veya bacak tüylerine göre 7 türü bulunmaktadır. Çubuklu ve beyaz varyeteleri en çok bilinenlerdir.
Beyaz Plymouth Rock ticari ızgaralık, tavalık üretiminde ana ebeveyn hatlarının geliştirilmesinde kullanılmaktadır. Geliştirilen bu hatlarda 8-10 aylık üretim döneminde 160-180 adet yumurta alınabilmektedir. Bunlarda ortalama canlı ağırlık tavuklarda 3-3,5 horozlarda 4-4,5 kg. Dır.

Tavuk Irkları New Hampshire; Adını ABD'nin New Hampshire eyaletinden alan bu ırk burada geliştirilmiştir. Çok hızlı gelişim gösteren bu ırkın yumurtaları, iri kahverengindedir. Bunun yanında sağlamlık, yüksek yaşama gücü ve erken tüylenmek tedir, yapılan sürekli seleksiyonlar sonucunda elde edilmiş et ve yumurta verimi yönlü bir ırktır.

Tavuk Irkları Rhode İsland Red; Amerika'nın Rhode Island eyaletinden adını alan bu tür, koyu-kırmızı renkli horozları ile tanınmış bir ırktır. Ortalama ağırlıkta olan ve çok iyi yumurtlama özelliği olan bir ırktır. Ortalama canlı ağırlıkları tavuklarda 2,9 horozlarda 3,9dır. Elverişsiz barınak ve zayıf bakım şartlarına daha iyi uyum sağlayabilmektedirler.

Tavuk Irkları Wyandotte; Amerika'da farklı ırklar arasında yapılan melezleme ile elde edilmiş olan, değişik renklere sahip bir ırktır. Bu ırka ait renk, ibik biçimi, sakal veya bacak tüylerine göre bu ırkın 9 alt türü bulunmaktadır. Ortalama canlı ağırlıkları tavuklarda ise 2,9 horozlarda 3,9dır. Bu ırklar dar sırtlı olup cılız özelliğindedir ve düşük kuluçka randımsızdırlar.

Tavuk Irkları Cochin; Vücutta iri top şeklinde kabarık tüyleri ile bir sergi hayvanı olarak önem taşır ve diğer ırklardan ayrılır. Sıklıkla gurk olma özelliği gösterirler. Ortalama ağırlıkları tavuklarda 3,5-4,2 horozlarda 4,5-5,5 kg. Dır. Sarı derili, bacakları tüylü, yumurta kabukları ise kahverengidir. Yumurta verimleri 50 adetten az olup et verimleri öncelik kazanmaktadır.

Tavuk Irkları Brahma; Brahma'lar Malay ve Cochin ırklarının arasında melezleme yapılarak elde edilmiş olan bir Asya ırkıdır. Ortalama canlı ağırlıkları, açık renkli olan tavuklarda 4,3 horozlarda 5,4 kg. Dır. Irkın diğer iki alt türü biraz daha hafiftir. Deri rengi sarı, yumurta kabuğu ise kahverengidir.

Tavuk Irkları Langshan; Çin'de elde edilmiş, yumurta-et kombine verimli Asya ırkıdır (Paçalı dırlar). Beyaz ve siyah olmak üzere iki varyetesi vardır. Ortalama canlı ağırlıkları, tavuklarda 3,2-3,7 horozlarda 4-4,7 kg. Dır. Deri rengi beyaz, yumurta kabukları koyu kahverengidir.

Tavuk Irkları Orpington; İngiltere'de çeşitli ırklar arasındaki melezleme sonucunda elde edilmiş bir et ırkıdır. Vücudun tamamını kapsayan geniş ve düzgün görünümlü tüyler bu ırkın en belirgin özelliğidir. Beyaz derileri, yumurta kabuk renkleri açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar olan tonlarda değişir. Ortalama canlı ağırlıkları tavuklarda 3,5-4 horozlarda 4,2-5 kg. Dır.

Tavuk Irkları Susex; İyi bir et ve yumurta üreticisi olarak önemlerini korumuşlardır. Ağır yumurta veren bu hayvanların yumurta verimleri 150-160 adettir. Canlı ağırlıkları tavuklarda 3-3,5 kg. Horozlarda 3,7-4,5 kg. Dır.

Tavuk Irkları Dorking; Bir İngiliz et ve yumurta ırkıdır. Beş parmaklı oluşları, diğer bazı tavuk ırklarından ayırır. Derileri ve yumurta kabuklarının renkleri beyazdır.

19.01.2024 13:33:38
Tavuk Irkları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Irkları Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tavuk Irkları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sussex Tavuk

Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere'de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

Brahma Tavuk

Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalış...
Devamını Oku

Tavuk Biti

Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dı...
Devamını Oku

Australorp Tavuk

Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar 1920'li yıllarda tanınma...
Devamını Oku

İran Tavuğu

İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde...
Devamını Oku

Fizan Tavuğu

Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetişt...
Devamını Oku

Habeş Tavuğu

Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak 1298 yılında Çi...
Devamını Oku

Pleymut Tavuk

Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 ...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Haşlama

Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum...
Devamını Oku

Tokat Tavuğu

Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı...
Devamını Oku

Hint Tavuğu

Hint tavukları, dünyanın en eski evcil kümes hayvanları olarak bilinirler. Adından da anlaşılacağı gibi Hint tavuklarının anavatanı Hindistan'dır. Bu günlerd...
Devamını Oku

Tavuk Gübresi

Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu...
Devamını Oku

Gurk Tavuk

Gurk tavuk, genel olarak tavuklar kuluçka dönemlerinde çıkardıkları seslerden dolayı bu ismi almıştır. Her tavuk celfin dönemi bitip de yumurtlama dönemi ola...
Devamını Oku

Paçalı Tavuk

Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlandıranla...
Devamını Oku

Kremalı Köri Soslu Tavuk

Kremalı Köri Soslu Tavuk, köri birçok yemekte kullanılan sarı renkte bir baharattır. Özellikle tavuk yemeklerinde ve makarna soslarında tercih edilir. Körini...
Devamını Oku

Tavuk Sosları

Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur ya da tavuğun neresi ile yemek yapı...
Devamını Oku

Tavuk Bonfile

Tavuk bonfile, tavuğun göğüs etinden yapılan bir yemek türüdür. Genellikle ani misafirin gelmesi durumlarında, Kolay ve çok lezzetli olması açısından ev hanı...
Devamını Oku

Zibrit Tavuk

Zibrit tavuk, bu tavuklar minyatür gruba giren süs tavuklarıdır. Zibrit tavuklar şekil itibariyle kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne doğru çı...
Devamını Oku

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Tavuk döner kaç kalori, orta boy 1 porsiyon tavuk dönerin yaklaşık 200 gramdır ve 410 kalori civarındadır. 1 adet dürüm tavuk döner ise 341 gram ağırlığında ...
Devamını Oku

Sultan Tavuğu

Sultan tavuğu, Kökeni Türkiye olan bir tavuk türüdür. Sultan tavuğu Osmanlılar döneminde 1850 yılında İngiltere ülkesine hediye edilerek dünyaya tanıtılmıştı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Son Forum Konuları
Kavga
Hastalık
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024