Tavuk Sosları
Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur ya da tavuğun neresi ile yemek yapılacağıdır. Tavuk eti ile yapılacak yemeklerin çeşitleri çok olduğundan yapılacak olan sosunda ona göre hazırlanması gerekir. Bu tavuk soslarının yapımı çok kolay ve basittir. Çok zaman almayan tavuk sosları tavuğa lezzet katan önemli bir faktördür.
En hafif tavuk sosu; Izgara ve tava yapılacak tavuk eti için kullanılandır. Tavuk etinin marine edilmesi gereken sos tavuğun marine edilmesine kolaylık sağlar ve pişirildikten sonra hedeflenen lezzetin edilmesine yarar. Hafif tavuk sosu için gereken malzemeler, salça pul biberi karabiber, tuz ve sıvı yağdır.
Tavuk sosları- Tavuk kalça ızgara sosu: Üst but kısmından hazırlanan bu ızgara çeşidinin sosu, içerisine konulan malzemeler arasında, domates salçası, yoğurt, sıvı yağ, soğan, sarımsak, kırmızı biber, karabiber, kimyon, tuz ve kekiktir.
- Tavuk göğsü ızgara sosu: bu tür bir yemek gurme damaklar için hazırlanan bir yemektir. Sosu da o yüzden çok önemlidir. Sosunun malzemeleri arasında, süt, domates salçası, zeytinyağ, pul biber, karabiber, tuz, sarımsak, soğan ve kekiktir.
- Tavuk kızartma sosu: Fırında yapılan bu yemek soslu olarak da sade olarak da yapılır. Damak zevkine göre sos yapılırsa baharatlar eklenedebilir, eklenmeyedebilir. Sosuna baharat atılırsa daha lezzetli olur.
Sosunun malzemeleri içerisinde sıvı yağ, karabiber, tuz ve salçadır.
- Çıtır tavuk sosu: bu yemek tavuğun göğüs kısmından yapılır. Birçok çeşit sos kullanılan bu yemekte kullanılan sos malzemeleri, süt, yoğurt, soğan, sıvı yağ, sarımsak, salça, tuz, pul biber ve karabiberdir.
- Tavuk kanat mangal sosu: Tavuğun kanadı içinde birçok kullanılan sos vardır. Kanatlarda kullanılan sosların farklılığı içerisine konulan malzemelerdir. Aslında sosların hepsinin içeriği aşağı yukarı aynıdır. Fakat baharat ve miktarları farklıdır. Kullanılan sosun malzemeleri, süt, salça, yoğurt, sıvı yağ, sarımsak, soğan, karabiber, pul biber ve tuzdur.
- Tavuk çöp şiş sosu: Çöp şiş için kullanılan sos en çok beğenilen soslar arasındadır. Sosun malzemeleri, domates salçası, soğan, sarımsak, süt, sıvı yağ, pul biber, karabiber ve tuzdur.
- Baharatlı tavuk sosu: bu yemeğinin sosunun en önemli özelliği baharatının bol ve çeşitli olmasıdır. Sosun içerisine konan malzemelerin arasında, yoğurt, sıvı yağ, salça, soğan, sarımsak, kimyon, kekik, karabiber, toz biber ve tuzdur. Bu sostaki ayrıntı dediğimiz gibi baharatların fazla kullanılmasıdır.
Kısacası bakıldığında aşağı yukarı bütün tavuk soslarının malzemeleri aynıdır. Sadece ufak değişiklikler ile sosun lezzetleri değişerek uygulandığı eti daha lezzetli hale getirir. Sos olmadan yapılan tavuklar belik besleyici ve zayıflatıcı olabilir ama sossuz bir tavuk yemeği salçasız sebze yemeği gibidir.
21.01.2024 05:51:09
Tavuk Sosları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|