Tavuk Yahni
Tavuk Yahni, Akdeniz ve Ege mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tavuk yahni oldukça lezzetli ve yapılışı biraz zahmetli olan bir lezzettir. Usta ellerde tavuğun lezzeti ile baharatların bütünleşmesi sonucunda ortaya çıkan bu lezzet özel günlerinizde akşam yemeklerin süsleyen yegâne ana yemeklerindendir. Tavuk yahni ocak ateşinde çoğunlukla yapılmakla birlikte odun ateşinde ayrı bir lezzete sahiptir.
Bugün sizlerle birlikte Anadolu'da asırlardan beri yapılan bu ekonomik yemeğin tarifini paylaşacağım.
Tavuk Yahni Malzemeleri- 2 adet tavuk göğsü,
- 2 adet tavuk budu,
- 2 orta boy kuru soğan,
- 1 adet orta boy domates,
- 1 adet kırmızı biber,
- 3 diş sarımsak,
- 3-4 adet yeşil biber,
- 2 çay kaşığı salça,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- Yarım çay kaşığı karabiber,
- 1 tutam kekik,
- 3 bardak su,
- Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Tavuk Yahni Nasıl Yapılır?
Öncelikle orta boy tava üzerine sıvı yağ koyularak kısık ateşte kızartılır. Akabinde kırmızı biber, rendelenmiş sarımsak ve ince ince doğranan soğanlar bir miktar kızartır. Ardından orta boy bir tencere içerisine pişen biber ve soğanlar aktarılır. Bundan sonra salça atılarak karıştırılır. Doğrama tahtası üzerinde küp doğranan tavuk göğsü ve tavuk but sonra karışımın üzerine aktarılır. Akabinde karışımın içerisine tavuklar atıldıktan sonra küp-küp doğranan domatesler atılır. Bir miktar yağ ve tavuğun suyu ile özdeşleşen karışımın üzerini tuz, karabiber, su ve kekik eklendikten sonra kısık ateşte yaklaşık olarak 1,5 saat kadar pişirilir.
Sebzeler ile iyice bütünleşen karışımı ve baharatlar pişmesini tamamlayınca bir tabak üzerine alındıktan sonra üzerine ince ince doğranan maydanozlar dökülerek servis edilir.
Afiyet olsun.
19.01.2024 11:06:35
Tavuk Yahni ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|