Tavuk Yetiştiriciliği
Tavuk Yetiştiriciliği, Tavuk bakımıoldukça ciddi ve özen gerektiren bir iştir. Tavuk yetiştiriciliğinde yumurta kalitesinin artması için hem de aşılamalarının ve beslenmelerinin düzenli şekilde yapılması bakımından tavuk yetiştiriciliği konusunda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.
Özellikle yumurta tavuğu beslemek ticari bakımdan hassasiyet gösterilmesi gereken bir iştir.
Dekalb cinsinde tavuklar az yem tüketip fazla verim alınması dolayısı ile daha çok tercih edilen bir cins olduğu söylenebilir. Salgın hastalıklar salma yönteminin yapıldığı tavukçulukta daha hızlı yayılmaktadır. Dolayısı ile bu nedenle belli başlı tavuk hastalıklarına karşı düzenli aşılama yapılması önemlidir. Bunun yanı sıra kümeslerin doğru bir şekilde temizlenmesi ve kirden arındırılması yöntemleri de önemlidir. Her hafta tavuğun yumurtasının şekli rengi, yem tüketimi, yumurta ağırlığı gibi bazı değerler ölçülmeli ve tavuğun bakımının her zaman maximum düzeyde iyi hale getirilmesi için uğraşılmalıdır. Kümes ısısı, kümeslerin havalandırma, yem ve su durumu iyi denetlenmelidir. Bu faktörler gereği gibi değerlendirilir ise tavuklardan yüksek oranda verim elde edilebilir.
Son zamanlarda organik beslenmenin rağbet kazanmasıyla tavuk çiftlikleri de önem kazanmaya başladı. Peki bir tavuk çiftliği kurmak için ne yapmak gerekir, maliyeti nedir ve bir tavuk çiftliği kurabilmek için ne tür belgeler gereklidir? - Tavuk çiftliği kurmak için öncelikle yumurta bırakan tavuklar almak gerekiyor.
Tavuklar 18 haftalık oluncaya kadar bakımları özenle yapılmalı. 18-20 haftayı bulan genç piliçler yumurtlamaya hazır olurlar. Şunu da belirtmek gerekir; beyaz tavuklar beyaz, Rhode Island kırmızılar ise kahverengi yumurta yaparlar.
- Tavuklar genellikle 52 haftalık olunca tüy dökmeye başlarlar ve 110 haftalık olduklarında, ise eti yenilir kıvama gelirler. Tavuklar tüy dökme döneminde yumurta yapmazlar. Beslenmelerine göre her bir tavuk haftada 4-5 tane yumurta verebilir.
- Tavuk çiftliği kurarken tavuklar için gerekli beslenme sürelerini de hesaplamak gerekir. Kırmızı tavuklar, beyaz tavuklara göre daha fazla yem tüketir. Tavuklar tahıl, vitaminler, protein ilaveleri ve minerallerden oluşan yemlerden yerler.
- Tavukların barınması için özellikle kümes hijyen koşullarına dikkat edilmeli. Tavukların yem kapları ve su tükettikleri yerlerin, muslukların temizliği düzenli ve özenle yapılmalı. Her beş tavuğa bir tane kuluçka kutusu ayrılması gerekiyor. Hareket eden kafeslerden alınırlar ise tavuklar otlaklara da götürülebilir.
- Elde edilen yumurtalar özel dükkanlarda, yol kenarlarında, pazarlarda satılabilir. Organik, kahverengi yumurtalar ve açık alanda yemlenen tavukların yumurtaları beyaz yumurtalara göre daha pahalıdır.
- Eğer işletmeyi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli ruhsat ve izni almak gerekiyor. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemleri de halledilmelidir. Soğutma, etiketleme, ambalajlama ve sınıflandırma yönetmeliklerini öğrenmek gerekir. Yönetmelikler çiftliklerin büyük ya da küçük olmasına göre değişebilir.
- Tavukçuluğa başlamadan önce alınan civcivlerin güvenilir tedarikçilerden alınması gerekir. Bu tür tedarikçilere ulaşmak için internet yolu ile araştırma yapın.
- Tavuk çiftliği için gerekli olan ekipmanlar; Tavukları besleme ve sulamak için gerekli ekipmanlar, atık tasfiyesi için gerekli ekipmanlar, hastalıklar ve haşerelerle mücadele ekipmanları, kuluçka ekipmanları.
21.01.2024 13:03:52
Tavuk Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|