Tavuk Zehirlenmesi

Tavuk Zehirlenmesi, Tavuk eti içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller nedeniyle özellikle kırmızı et diyeti uygulayan kişiler tarafından sık kullanılan bir besindir. Fakat tüketilmek istenen tavuğun sağlıklı ve bakterilerden arındırılmış olması önemli bir gerekliliktir. Tavuk ve diğer kanatlı hayvanlar beslenme biçimleri ve beslenirken seçici olmamaları tavuk etinde bulunan bakterileri ve parazitlerin çoğalmasına neden olmakta dolayısı ile tavuk eti kaynaklı zehirlenmelerinin yolunu açmaktadır.

Sağlıklı bireyler yetiştirmek için iyi bir protein kaynağı olan tavuk etinin çocuklara yedirilmesi önerilir. Fakat iyi pişmeyen veya çok pişen tavuklarda meydana gelen parazit ve bakterilerin ortaya çıkardığı ölümcül tehlikelere karşı dikkatli olunması gerekmektedir. Zehirlenmeler konusunda küresel araştırmalar yapan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Dünya'da her yıl 76 milyon kişinin gıda zehirlenmesine maruz kaldığını, en fazla tavuk eti zehirlenmesinin ise gelişmekte olan ülkeler olduğunu rapor etmiştir.

Tavuk zehirlenmesi en çok kimleri etkiler?


Tavuk eti zehirlenmesine en fazla maruz kalan kişiler bağışıklık sisteminin zayıflığından dolayı küçük çocuklar ve yaşlılardır. Bu kişiler tavuk eti tüketirken daha dikkatli olması gerekir. Bununla birlikte emziren anneler, böbrek rahatsızlığı olanlar ile sürekli yurt dışı seyahatinde bulunanlar da tavuk eti zehirlenmesinin yüksek risk grubundadır.

Tavuk eti zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?


Tavuk etinin özellikle stok ve depolama koşullarında meydana gelen mikrop, parazit ve bakteriler; Enteri, Kolera, Stap hylococus, Listeri, Aureus, Shingella gibi kana karışan mikroorganizmalardır.
Zehirlenmenin ilk belirtisi karında meydana gelen kramplardır. Takip eden mide bulantısı, soğuk terleme, yüksek ateş, ishal, kusma, halsizlik, üşüme, baş ağrısı ve titreme tavuk eti zehirlenmesinin diğer belirtileridir.

Tavuk zehirlenmesinden etkilenmemek için nasıl tedbirler almalıyız?


Protein değeri oldukça yüksek olmasının yanı sıra, bozulma eşiği de o denli kolaydır. Özellikle ticari kaygılarla 45 günde üretilen, kesime gönderilmeyince kalp krizi nedeni ile ölen ilaçlı tavuklar, ağırlığının artması için içine su enjekte edilen tavuklar ile tüketim tarihi geçmiş olan tavuklar içinde bulunan suyun etkisi ile oldukça kolay bakteri ve parazit oluşumuna yol açar. Bu durumla karşılaşmamak için tavuk eti oda sıcaklığında bırakılmamalı, derin dondurucu da bekletilmelidir.

Tavuk eti kullanılmak istendiğinde derin dondurucudan çıkartılarak buzdalobında çözülmelidir. Marketten çözünük olarak alınan tavuk eğer birkaç saat içinde tüketilecek ise +4 derecelik buzdolabı sıcaklığında muhafaza altına alınmalıdır. Genel olarak satın alınan tavuk ambalajı üzerinde üretim ve son tüketim tarihi yazılı olması gerekir. Tarih yazmak yasal bir zorunluluktur. Bu tarihler olmayan tavuk etleri satın alınmamalı ve market görevlisine durum bildirilmelidir.

Tavuk satın alırken dikkat etmemiz gerekenler

Satın aldığımız tavuğun naylon ambalaj içinde olması gerekir, ambalajın açılabilen yerinde bozuk kokusu olmamalı, rengi parlak sarı ve canlı görünmelidir. Taze tavuk eti, soğuk hava zinciri korunmuş ise bu sorunlar olmayacaktır. Tavuk eti pişirirken özenli davranılmalıdır. Tavuk etinde bakteri oluşumunun engellenmesi için orta ateşte ve orta düzeyde pişirim sağlanmalıdır. Hızlı piştiğinde, et yoğunluğu olan yerlerin içi pişmeyecek hem lezzetsiz hem de parazit dolu bir yemek yemiş olacaksınız. Aşırı pişirildiğinde ise yanık meydana gelecek ve kansorejen etkiler ile karşılaşacaksınız. Tavuk pişirirken, tavuğun iç sıcaklığının 72 derece olması gerekir.

Tavuk zehirlenmesinde tedavi nasıl yapılır?

Tavuk eti tüketildiğinde zehirlenmenin olduğunu anladıysanız, hastayı kusturmaya çalışmak gerekir. Devamında ishal başlamış ise su ve tuz verilmelidir. Şeker, alkol ve kafeinli içecekler tüketilmemelidir. Antibiyotik ve probiyotikler alınmalı, acil yardım çağrılmalıdır. Hastane de yapılacak uygulama ile hastanın midesi yıkanacak ve genel zehirlenme tedavisi uygulanacaktır.
19.01.2024 02:46:05
Tavuk Zehirlenmesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Zehirlenmesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Tavuk Zehirlenmesi"
bunu önlemek gayet kolaydır ancak çok kuvvetli irade gerektirir: tavuğu kendiniz kesin, tüylerini yolun, pişirin ve yiyin.
Tilal . 27.07.2016

Sussex Tavuk

Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere'de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

Brahma Tavuk

Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalış...
Devamını Oku

Tavuk Biti

Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dı...
Devamını Oku

Australorp Tavuk

Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar 1920'li yıllarda tanınma...
Devamını Oku

İran Tavuğu

İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde...
Devamını Oku

Fizan Tavuğu

Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetişt...
Devamını Oku

Habeş Tavuğu

Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak 1298 yılında Çi...
Devamını Oku

Pleymut Tavuk

Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 ...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Haşlama

Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum...
Devamını Oku

Tokat Tavuğu

Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı...
Devamını Oku

Hint Tavuğu

Hint tavukları, dünyanın en eski evcil kümes hayvanları olarak bilinirler. Adından da anlaşılacağı gibi Hint tavuklarının anavatanı Hindistan'dır. Bu günlerd...
Devamını Oku

Tavuk Gübresi

Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu...
Devamını Oku

Gurk Tavuk

Gurk tavuk, genel olarak tavuklar kuluçka dönemlerinde çıkardıkları seslerden dolayı bu ismi almıştır. Her tavuk celfin dönemi bitip de yumurtlama dönemi ola...
Devamını Oku

Paçalı Tavuk

Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlandıranla...
Devamını Oku

Kremalı Köri Soslu Tavuk

Kremalı Köri Soslu Tavuk, köri birçok yemekte kullanılan sarı renkte bir baharattır. Özellikle tavuk yemeklerinde ve makarna soslarında tercih edilir. Körini...
Devamını Oku

Tavuk Sosları

Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur ya da tavuğun neresi ile yemek yapı...
Devamını Oku

Tavuk Bonfile

Tavuk bonfile, tavuğun göğüs etinden yapılan bir yemek türüdür. Genellikle ani misafirin gelmesi durumlarında, Kolay ve çok lezzetli olması açısından ev hanı...
Devamını Oku

Zibrit Tavuk

Zibrit tavuk, bu tavuklar minyatür gruba giren süs tavuklarıdır. Zibrit tavuklar şekil itibariyle kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne doğru çı...
Devamını Oku

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Tavuk döner kaç kalori, orta boy 1 porsiyon tavuk dönerin yaklaşık 200 gramdır ve 410 kalori civarındadır. 1 adet dürüm tavuk döner ise 341 gram ağırlığında ...
Devamını Oku

Sultan Tavuğu

Sultan tavuğu, Kökeni Türkiye olan bir tavuk türüdür. Sultan tavuğu Osmanlılar döneminde 1850 yılında İngiltere ülkesine hediye edilerek dünyaya tanıtılmıştı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Son Forum Konuları
Kavga
Hastalık
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024