Tavuk

Tavuk, genellikle evcil olarak kümes içinde yetiştirilen bir kuş türü olarak bilinse de yabani türleri de mevcuttur. Ömürleri ortalama olarak 15-20 sene olan bu hayvanların kısa kanatları bulunur. Ayakları sayesinde yürüyüp koşabilirler ve kanatlarını kullanarak da çok kısa (1-2 mt) mesafelerde uçabilirler. Kuvvetli gagaları ile yemeklerini yerler.
Başının üst kısmında kırmızı renkli ibik denilen etten bir kısım vardır. Erkeklerde bu kısım daha büyüktür. Tavuğun erkeğine horoz, yumurtadan çıkan yavrusuna da civciv denilmektedir. Arka kısımda kuyrukları bulunur ve bu kuyruklar da dişilerde kısa, erkeklerde uzundur. Gagalarının altında da ibik gibi fakat ondan daha küçük iki parça et bulunur ve rengi de kırmızıdır. Gözleri de başın iki tarafında yer almaktadır. Ilginç bir detayda tavukların üçer tane göz kapağı olmasıdır. Fazladan olan göz kapağının görevi göze gelen aşırı ışığı azaltmaktır. Öbür kuş çeşitlerinde olduğu gibi tavukların da midesi üç bölümden oluşmaktadır.

Tavuklarda Üreme: Sıcakkanlı olarak bilinen bu hayvanların ortalama vücut ısıları 40-42 derece arasında değişir. Öncelikle üreme için horoz tavuğa dölleme yapar ve sonrasında tavuk yumurtlar. Eğer yumurta döllenme olmadan yumurtlamışsa bu yumurtalardan civciv çıkması mümkün değildir. Üreme şekilleri yumurtalar üzerinde kuluçkaya yatarak devamlılık kazanır. Kuluçkaya yatan bir tavuğun altına taze olan 15-25 adet arasında yumurta konulması gerekir. Bu yumurtaları sürekli çeviren tavuk, yumurtaların ısısı düşmesin diye çaba gösterir.
Normalde yumurtaların 39-40 derecelerde olması kuluçkaya için idealdir. 21 gün sonra civcivler çıkmaktadır. Bazen yüksek ısıdan dolayı daha erken ya da düşük ısıdan dolayı daha geç çıkabilirler. Bu değişim tavukların cinsine de bağlıdır. Bu yüzden 20 günde civciv çıkaran tavuk da vardır, 23 günde civciv çıkaran da.

Tavuk Eti ve Yumurtası: Tavuk eti, oldukça fazla tercih edilen ve makbul olan bir beyaz et türüdür. Çok farklı ve çeşitli yemeklerde kullanılabilen bu et türü, kırmızı et ya da balık eti ile karşılaştırıldığında çok daha uygun olduğu için sofraların vazgeçilmezleri arasındadır. Izgarası, haşlaması, tavası, kavurması, sotesi, kızartması ve daha birçok farklı yemeği yapılmaktadır.

Tavuk yumurtası, kahvaltıların baş kahramanlarından biridir ve içerdiği proteinlerle çok besleyici bir gıda olarak tüketilir. Genellikle kahvaltıda haşlama olarak tüketilmesi tavsiye edilse de tereyağında yumurta kızartması da oldukça lezzetlidir. Özellikle ek gıda alan bebeklere ve okul çağındaki çocuklara her gün en az bir tane yumurta tüketmeleri önerilmektedir. Bunun dışında pasta börek yapımında, menemen yapımında ve daha birçok yiyecek yapımında yumurta kullanılmaktadır. Tavuk eti için de yumurtası için de en çok tercih edilen tavuk türü gezen tavuk denilen, yani kümese hapsedilmemiş, etraftan da ot ve yem yiyerek beslenen tavuklardır. Köy tavuğu olarak bilinen bu tavuklar çok daha sağlıklı ve faydalıdır.

Tavukların Bilinmeyen Özellikleri Nelerdir?

  • Ayaklarında üç önde ve bir arkada olan dört parmak bulunur. Bu ayaklarla eşelenip beslenmeyi çok severler.
  • Çok güçlü hafızaları bulunan tavuklar, tanıdıkları tavukları çiftliklerde bile ayırt edebilirler.
  • Civcivlerini dış çevredeki tehlikelerden ve yırtıcı hayvanlardan korumak için oldukça iyi bir savunma görevi görürler.
  • Tavuklar da insanlar gibi rüya görürler.
  • Ağrı ve acıyı onlar da hissederler.
  • Bakım altındaki bir tavuk her gün yumurtlarken, yabani ve dağda büyüyen bir tavuk yılda sadece 15-20 adet yumurta çıkarır.
  • Tavuklar da insanlar gibi tüm renkleri görürler.
  • Aralık ve Ocak aylarında tüy değiştirdikleri için yumurta oluşturmazlar.
  • Kümes tavuğunun ömrü ortalama 18 yıl iken, yabani tavuklar en fazla 10 yıl yaşayabilirler.
  • Tavuklar, ibiği en büyük olan horozdan daha çok hoşlanırlar.
  • Dış parazitlerden kurtulmak ve temizlenmek için toprağa yatarak çırpınırlar.
  • Kuluçka dönemindeki anne tavuk henüz doğmamış olan yumurtadaki civcivlerle konuşur.
  • Ülkemizde en çok bilinen cinsleri; Gerze tavuğu, Tepeli tavuk, Denizli tavuğu, Cebeci tavuğu ve İspenç tavuğudur.
20.01.2024 05:55:03
Tavuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tavuk Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Tavuk"
protein ne görev yapar
ali . 06.12.2018 13:26:15

Sussex Tavuk

Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere'de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. B...
Devamını Oku

Brahma Tavuk

Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalış...
Devamını Oku

Tavuk Biti

Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dı...
Devamını Oku

Australorp Tavuk

Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar 1920'li yıllarda tanınma...
Devamını Oku

İran Tavuğu

İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde...
Devamını Oku

Fizan Tavuğu

Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetişt...
Devamını Oku

Habeş Tavuğu

Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak 1298 yılında Çi...
Devamını Oku

Pleymut Tavuk

Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 ...
Devamını Oku

Tavuk Göğsü Haşlama

Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum...
Devamını Oku

Tokat Tavuğu

Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı...
Devamını Oku

Hint Tavuğu

Hint tavukları, dünyanın en eski evcil kümes hayvanları olarak bilinirler. Adından da anlaşılacağı gibi Hint tavuklarının anavatanı Hindistan'dır. Bu günlerd...
Devamını Oku

Tavuk Gübresi

Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu...
Devamını Oku

Gurk Tavuk

Gurk tavuk, genel olarak tavuklar kuluçka dönemlerinde çıkardıkları seslerden dolayı bu ismi almıştır. Her tavuk celfin dönemi bitip de yumurtlama dönemi ola...
Devamını Oku

Paçalı Tavuk

Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlandıranla...
Devamını Oku

Kremalı Köri Soslu Tavuk

Kremalı Köri Soslu Tavuk, köri birçok yemekte kullanılan sarı renkte bir baharattır. Özellikle tavuk yemeklerinde ve makarna soslarında tercih edilir. Körini...
Devamını Oku

Tavuk Sosları

Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur ya da tavuğun neresi ile yemek yapı...
Devamını Oku

Tavuk Bonfile

Tavuk bonfile, tavuğun göğüs etinden yapılan bir yemek türüdür. Genellikle ani misafirin gelmesi durumlarında, Kolay ve çok lezzetli olması açısından ev hanı...
Devamını Oku

Zibrit Tavuk

Zibrit tavuk, bu tavuklar minyatür gruba giren süs tavuklarıdır. Zibrit tavuklar şekil itibariyle kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne doğru çı...
Devamını Oku

Tavuk Döner Kaç Kalori?

Tavuk döner kaç kalori, orta boy 1 porsiyon tavuk dönerin yaklaşık 200 gramdır ve 410 kalori civarındadır. 1 adet dürüm tavuk döner ise 341 gram ağırlığında ...
Devamını Oku

Sultan Tavuğu

Sultan tavuğu, Kökeni Türkiye olan bir tavuk türüdür. Sultan tavuğu Osmanlılar döneminde 1850 yılında İngiltere ülkesine hediye edilerek dünyaya tanıtılmıştı...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Son Forum Konuları
Kavga
Hastalık
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024