Terbiyeli Tavuk
Terbiyeli tavuk, denilince ilk aklımıza gelen tavuğun baharatlar yardımıyla soslanmasıdır. Tavuk etini tavada da yapsanız fırında da yapsanız etin aroması için mutlaka soslanması gerekir. Ancak terbiyeli tavuk sadece sos manasında değil aynı zamanda, terbiyeli tavuk çorbası olarak da bilinir ve biz burada terbiyeli tavuk suyu çorbasına değineceğiz.
Ailenizle birlikte içebileceğiniz, özellikle de çocuklarınıza rahatça içirebileceğiniz bir çorbadır. Besin değeri oldukça yüksek olan bu çorba ölçülerine göre yapıldığında süper bir lezzet olmaktadır. Şimdi bu çorbanın nasıl yapıldığına değinelim.
Terbiyeli Tavuk Malzemeleri- 2 yemek kaşığı dolusu un
- 6 su bardağı tavuk suyu
- 1 adet tavuk göğsü
- Tuz, karabiber ölçülerini kendi damak tadınıza göre ayarlayın.
- Bir çay bardağı sıvı yağ ya da tercihe göre 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı arpa şehriye
- 1 adet yumurta
- 1 adet limon
- Kekik, kırmızı pul biber
- Bir adet defne yaprağı
- 1 su bardağı yoğurt
Terbiyeli Tavuk Nasıl Yapılır?
İlk olarak tanınır yapmanız gereken tavuk göğsünü yıkayıp bir tencereye koyun üzerini geçecek kadar su ile doldurun ve ocağın altını yakıp, haşlayın. Ayrı bir tencerede yağ ve unu koyun ve birlikte kavurun. Unun çok pembeleşmemesine dikkat edin. Daha sonra kavrulmuş unun üzerine haşlanmış olan tavuk suyunu ekleyin ve karıştırın. Unla buluşan tavuk suyu, kaynamaya başladığında şehriyeleri de tencereye koyun ve orta ateşte yavaş yavaş karıştırarak pişirin.
Kaynamaya başlayan çorbaya, haşladığınız tavuk göğsünü didikleyerek ekleyin ve en son tuz ve karabiberini ekleyerek pişirmeye bırakın. Çorbamız pişe dursun, biz çorbamızın terbiyesini hazırlayalım bunun için, derin bir kasen içine yumurtayı kırınız, sonra yoğurdunuzu ekleyin, arkasından da limon suyunu koyun ve çırparak terbiyeyi hazırlayın. Hazırladığınız terbiyeyi yavaş yavaş kesilmeyecek şekilde çorbaya ekleyin ve karıştırarak 5 dakika daha pişirmeye bırakın ama mutlaka karıştırın eğer karıştırmayı bırakırsanız yoğurdunuz kesilebilir.
Artık Çorbamız hazırdır. Ayrı bir tavada yağ, kırmızı pul biber ve kekiği kavurun ve çorbayı servis yapmadan önce üzerine gezdirin. Küçük bir ayrıntı daha vereceğim, eğer tavuğunuzu haşlarken, dersiyle haşlıyorsanız tavuğun suyu yağlı olacaktır, bu yüzden eğer suyunuz çok yağlı ise daha az yağ kullanınız. Şimdiden herkese afiyet olsun.
19.01.2024 08:05:34
Terbiyeli Tavuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|