Fırında Pilavlı Tavuk Fırında pilavlı tavuk, özellikle yılbaşı günlerinde sofralarımızı süsleyen ve damaklarımızda unutulmaz bir tat bırakan bir yemektir. Bu tarif, yılbaşı soframızda ana yemek olarak yerini alacak. Kişinin kendi damak zevkine göre değiştirilebileceği için sonuç, her seferinde mükemmel olacak. Hem pilavı çok lezzetli hem de tavuğu tam kıvamında pişmiş olacaktır. Malzemelerinin kalabalık görünmesine rağmen yapımı oldukça kolaydır. Bu tarif, sık sık sofralarımızı süsleyecek bir lezzet olacak. Fırında Pilavlı Tavuk İçin Malzemeler
Tavuğu Marine İçin
İç Pilav İçin
Garnitür İçin
Fırında Tavuğun Hazırlanışı Fırında pilavlı tavuğun hazırlanmasında bir gece önceden bütün tavuğumuzu limon ve tuz ile iyice ovuyoruz. Tavuk yarım saat bu şekilde beklerken, sosunu hazırlamak için tüm malzemeyi güzelce karıştırıyoruz. Hazırladığımız marine sos ile tavuğu güzelce marine ediyoruz. Bir gece buzdolabında bekletiyoruz. Tavuğu fırına atmadan önce pilavımızı pişiriyoruz. İç Pilavın Hazırlanışı Öncelikle iç pilavı hazırlamak için pirinçleri bir kaba alıp 20 dakika kadar bol tuzlu sıcak suda bekletiyoruz. Bu işlem pirinçlerin daha beyaz olmasını sağlar. Daha sonra pirinçleri bol su ile yıkayıp pişirme işlemine geçiyoruz. Pilavı pişireceğimiz tencereye biraz zeytinyağı ve tereyağı ekliyoruz. Yağ iyice kızdıktan sonra ince doğranmış soğanları tencereye ekleyerek pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Ardından çam fıstığı ve dolmalık fıstığı ekliyoruz. Daha sonra pirinçleri ve baharatları ekleyip sürekli karıştırarak pirinçleri iyice kavuruyoruz. Bu kavurma işlemi pilavın tane tane olmasını sağlar. Üzerine tuzunu ve suda bekletilmiş kuş üzümlerini ekleyerek karıştırıyoruz. Son olarak tavuk suyunu ekleyip karıştırdıktan sonra ocağın altını kısıp pişmeye bırakıyoruz. Pilav tüm suyunu çektiğinde biraz diri olmalı, çünkü tavuğun içinde de tavuk suyuyla pişecek. Çok pişirirseniz lapa olabilir. Fırında İç Pilavlı Tavuğun Hazırlanışı Pilav piştikten sonra biraz soğumasını bekliyoruz. Pilav soğuduktan sonra bir kaşık yardımıyla marine edilmiş tavuğun içini dolduruyoruz. İyice doldurduktan sonra tavuğun açık olan kısmını steril iğne ve iplik yardımıyla dikiyoruz. Daha sonra tavuğu un ile az miktarda marine ettiğimiz fırın poşetine yerleştirip ağzını iyice kapatıyoruz. Fırın poşetine çatal ya da kürdan yardımıyla birkaç delik açıyoruz. 200 dereceye ayarlanmış fırında tavuğu 1,5-2 saat kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Garnitürün Hazırlanışı Garnitürün hazırlanışı için öncelikle havuç, patates ve arpacık soğanları ince ince doğruyoruz. Doğradığımız malzemeleri tavada yağ ekleyerek kavuruyoruz. Malzemeleri çok öldürmeden ocaktan alıyoruz. Servis Servis kısmı için pilavı biraz fazla pişirebilirsiniz. İçine koyduğunuz pilavdan arta kalan pilavı ise biraz su ekleyip tam pişmesini sağlayabilirsiniz. Tavuğu fırından çıkardıktan sonra servis kabına yerleştirip etrafına, yani servis tabağının kenarına pişirdiğiniz pilavı da koyarak üzerine garnitürü ekleyip servis edebilirsiniz. |