Tenekede Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Tenekede Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tenekede Tavuk

Tenekede tavuk, özellikle son yıllarda Türkiye'de popülerlik kazanmış bir yemek türüdür. En basit tanımıyla, tenekede tavuk, mangal ateşi çevresinde büyükçe kapağı olmayan bir teneke içerisine demir ya da bir sopa ile dikilen tüm bir tavuğun yavaş yavaş pişirilmesiyle hazırlanan lezzetli bir tavuk yemeğidir. Tenekede tavuk hazırlık aşaması biraz zahmetli olsa da, çıkan sonuca bakınca emeğinize değecektir. En eski pişirme yöntemlerinden biri olan tenekede tavuk, aynı zamanda "çingene tavuğu" olarak da bilinir.

Tenekede Tavuk İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 bütün tavuk
  • Tavuğun geçirilebilmesi için sert kalın bir sopa veya metal düzenek
  • 18 litrelik kapasitede bir teneke

Sos İçin Gerekli Malzemeler

  • 3-4 adet patates
  • İsteğe göre domates, biber
  • 3-4 adet kuru soğan
  • Salça (domates salçası olabilir), tuz, toz kırmızı biber, kimyon, karabiber, kekik, sarımsak, soğan rendesi ve diğer isteğe bağlı baharatlar

Tavuğu Geçirecek Metal Düzenek Nasıl Yapılır?

Öncelikle büyük yağ, peynir ya da zeytin konulabilen bir teneke temin edilmelidir. Tenekenin üst kapak bölümü tamamen kesilerek çıkarılır. Tavuğun konacağı düzenek için metal bir boru teneke içine girebilecek şekilde dairesel bir metal üzerine kaynak yapılır. Böylece üstte dik bir şekilde duran boru üzerine tavuk oturtulur. Metal borunun boyunun tenekeden fazla olmamasına özen gösterilmelidir. Eğer metal bir düzenek bulamazsanız, kalın ve sert bir sopa da olabilir.

Tenekede Tavuk Nasıl Yapılır?

İsteğe göre hafif sulandırılan salça ve yine isteğe göre kıpkırmızı bir domates kullanarak tavuğun içi ve dışı iyice sıvanır. Tavuğun hem iç kısmına hem de dış kısmına karabiber, tuz ve kırmızı biber serpilir. Daha sonra tavuğun içine isteğe bağlı olarak sarımsak, soğan rendesi, kekik ve kimyon ilave edilir. Hazırlanan bu sos, iki üç saatten önce hazırlanırsa daha iyi olur. Ancak tuzu tavuğa pişirmeden önce eklemelisiniz. Tavuğun büyük olmasından dolayı pişmeyeceğini düşünerek üstünü kesinlikle bıçak ile çizmeyin.

Tavuk üzerine atılmış olan bu çizikler, tavuğun suyunun pişerken akıp gitmesine ve tavuğun kupkuru ve lezzetsiz olmasına neden olur. Hazırlamış olduğunuz tavuğu, baş tarafı üste gelecek şekilde metal düzeneğe geçirin. Alttaki metalin üzerine patates ve soğan gibi kullanacağınız garnitürleri dizin. Soğanlar tüm bir şekilde konurken, patateslerin üst kısmına portakal soyar gibi çizik atmanız, pişmekte olan tavuktan akan yağı emerek tatlanmasını sağlar. Yine isteğe bağlı olarak biber veya domates de ekleyebilirsiniz. Ancak biberler pişirme süresinden dolayı bazen yanabilir. Daha sonra tenekeyi düzeneğin üzerine kapatarak etrafını çamur veya toprak ile iyice kapatın. Üstüne de ağır bir taş koymanız gerekmektedir.

Tenekede Tavuk Nasıl Pişirilir?

Tenekenin çevresine çalı ve çıra olarak tabir edilen kurumuş dallardan ateş yakılır. Yaktığınız ateş ne çok harlı ne de cılız olmalıdır. Ara ara kuru dallardan ekleyerek dört tarafında dengeli yanmasını sağlamalısınız. 1.5-2 kg büyüklüğünde olan bir tavuğun pişme süresi yaklaşık 30-35 dakika kadardır. Yanan ateşin alevleri köze dönene kadar yaklaşık on dakika kadar daha beklenir. Ancak tavuk daha küçük boyutta ise bu süre kademeli olarak kısaltılabilir. Daha sonraki aşama, tenekenin üstündeki taşları alarak teneke tavuğu üzerinden çıkarmaktır. Teneke tavuğunuz hazır. Ortaya çıkan görüntünün keyfini artık çıkarabilirsiniz. Teneke tavuğunu sebzeli bulgur pilavı veya pirinç pilavı eşliğinde servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Bütün Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Bütün Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Bütün Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Bütün Tavuk Haşlama Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şiş Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Şiş Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Tantuni Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Tantuni Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sussex Tavuk Türleri ve Özellikleri

Sussex Tavuk Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kremalı Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Tavuk Sote Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Patatesli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Patatesli Tavuk Tarifi ve Malzemeleri