Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Tenekede Tavuk

Tenekede Tavuk

Tenekede Tavuk, özellikle son zamanlarda yurdumuzda halk arasında yükselen değerlerden birisidir. En basit tanımı ile tenekede tavuk mangal ateşi çevresinde büyükçe kapağı olmayan bir teneke içerisine demir ya da bir sopa çubuk kullanılarak dikilen tüm bir tavuğun ağır, ağır pişirilmesi ile hazırlanan leziz bir tavuk yemeği çeşididir. Teneke tavuğun hazırlık aşaması biraz zahmetli olsa da çıkan sonuca bakınca emeğinize değdiğini göreceksiniz. Aslında en eski pişirme yöntemlerinden olan tenekede tavuk aynı zamanda da çingene tavuğu olarak da bilinmektedir.

Tenekede Tavuk İçin Gerekli Malzemeleri

  • 1 bütün tavuk
  • Tavuğun geçirilebilmesi için sert kalın bir sopa veya metal düzenek
  • 18 litre kapasiteli teneke

Sos için

  • 3-4 adet patates
  • İsteğe göre domates, biber
  • 3-4 adet kuru soğan
  • Salça (Domates salçası da olabilir), tuz, toz kırmızı biber, kimyon, karabiber, kekik, sarımsak soğan rendesi ve benzeri istediklerinizi de ekleyebilirsiniz.

Tavuğu Geçirecek Metal Düzeneğin Nasıl Yapılır?


Öncelikle büyük yağ, peynir ya da zeytin konulabilen bir teneke temin edilmelidir. Tenekenin üst kapak bölümü tamamen kesilerek çıkartılır. Tavuğun konacağı düzenek için metal bir boru teneke içine girebilecek şekilde dairesel bir metal üstüne kaynak yapılmaktadır. Böylece üstte dik bir şekilde duran boru üzerine tavuk oturtulur. Daha sonra metal boru boyunun tenekeden fazla olmamasına özen gösterin. Eğer metal bir düzenek bulamaz iseniz kalın sert bir sopada olabilir.

Teneke Tavuğun Nasıl Yapılır?

İsteğe göre hafif sulandırılan salça ve yine isteğe göre kıpkırmızı bir domates kullanarak tavuğun içi ve dışı iyice sıvanır. Tavuğun hem iç kısmı hem de dış kısmına karabiber, tuz ve kırmızı biber serpilir. Daha sonra tavuğun içine yine isteğe bağlı sarımsak soğan rendesi kekik ve kimyon ilave edilmektedir. Hazırlanan bu sos iki üç saatten önce hazırlanır ise daha iyi olur. Ancak tuzu tavuğa pişirmeden önce atınız. Tavuğun büyük olmasından dolayı pişmeyeceğini düşünerek üstünü kesinlikle bıçak ile çizmeyiniz.

Tavuk üzerine atmış olduğunuz bu çizikler tavuğun suyunun pişer iken akıp gitmesine ve tavuğun kupkuru lezzetsiz olmasına neden olmaktadır. Hazırlamış olduğunuz tavuğu baş tarafı üste gelecek şekilde metal düzeneğe geçirin. Alttaki metalin üzerini de patates ve soğan gibi kullanacağınız garnitürleri dizin. Soğanlar tüm bir şekilde konur iken patateslerin üst kısmına portakal soyar gibi çizik atmanız pişmekte olan tavuktan akan yağı emerek tatlanması için oldukça idealdir. Yine isteğe bağlı olarak biber veya domateste koyabilirsiniz. Ancak biberler pişirme süresinden dolayı bazen yanabiliyor. Daha sonra tenekeyi düzeneğin üzerine kapatarak etrafını çamur veya toprak ile iyice kapatın. Üstüne de ağır bir taş koymanız gerekmektedir.

Tenekede Tavuğu Pişirme

Tenekenin çevresine çalı ve çırpı olarak tabir ettiğimiz kurumuş dallardan ateş yakılır. Yaktığınız ateş ne çok harlı ne de cılız olmalıdır. Ara ara kuru dallardan koyarak dört tarafında dengeli yanmasını sağlamalısınız. 1,5-2 kg büyüklüğünde olan bir tüm tavuğun pişme süresi yaklaşık 30-35 dakika kadardır. Yanan ateşin alevleri köze dönene kadar yaklaşık on dakika kadar daha beklenir. Ancak tavuk daha küçük boyda ise bu süre kademeli olarak kısaltılabilir. Daha sonraki aşama tenekenin üstündeki taşlar alınarak teneke tavuk üzerinden çıkartılır. Teneke tavuğunuz hazır. Ortaya çıkan görüntünün keyfi artık sizindir. Teneke tavuğunu ister sebzeli bulgur pilavı ile isterseniz de pirinç pilavı eşliğinde servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.
Son Güncelleme : 22.01.2024 01:00:33
Tenekede Tavuk ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Tenekede Tavuk Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Tenekede Tavuk"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Sussex Tavuk
Sussex Tavuk
Sussex Tavuk, Anavatanı Roma olan bu tavuk türünün kökeni İngiltere'de MS. 43 yılına dayanmaktadır. Bu tavuk türü beslenme amacıyla iki türü bulunmaktadır. Bu iki türün birinde yumurta tavuğu olarak üretimi yapılırken diğerinde et tavuğu olarak üreti...
Brahma Tavuk
Brahma Tavuk
Brahma tavuğu, Malay ve Cochin ırklarının çiftleştirilmesiyle oluşturulmuş bir Asya ırkıdır. Tavuk yetiştiricilerinin bu tavuk ırkı üzerinde yaptıkları çalışmalarda açık ve koyu renkli türleri elde edilmiş, 1874'te bu türler standartlar sınıfıyla bir...
Tavuk Biti
Tavuk Biti
Tavuk biti, daha çok tavuklar gibi evcil kümes hayvanlarında görülmektedir. Tavuk bitleri onların üzerlerine yapışarak kanları ile beslenen parazitlerdir. Dışarılara çıkıp gezebilen tavuklar toprak banyosu yaparak bitlerden kendilerini bir nebze koru...
Australorp Tavuk
Australorp Tavuk
Australorp tavuk, anavatanı Avusturya olan bir tavuk ırkıdır. Bu ırktaki tavuklar yumurta üretimi için geliştirilmiştir. Bu tavuklar 1920'li yıllarda tanınmaya başlamış, yumurta üretiminde iyi verim alınınca, batıda tanınmaya başlamıştır. Anavatanı o...
İran Tavuğu
İran Tavuğu
İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde avlanan hayvanlar arasında en popüler olanlar arasında İran tavuğu da yer almaktadır. Anavat...
Fizan Tavuğu
Fizan Tavuğu
Fizan Tavuğu: sülüngiller familyasında evcilleştirilebilir kuş türüdür. Tavuk çoğunlukla çiftliklerde ve büyük parklarda ve hayvanat bahçelerinde yetiştirilir. Fizan tavukların ana vatanı Avrupa, polonya'dır. Fizan tavukları özellikle kafasında bulun...
Habeş Tavuğu
Habeş Tavuğu
Habeş Tavuğu: Her ne kadar Habeş ismiyle anılsa da Çin kökenli bir tavuk türüdür. Dünyada Silkie olarak çağrılan Habeş tavuğu ilk olarak 1298 yılında Çin'e yaptığı geziyle Marco Polo'nun Batı ülkelerine Habeş tavuğunu tanıttığı düşünülmektedir. Marco...
Pleymut Tavuk
Pleymut Tavuk
Pleymut tavuk, normal ve batmam olarak iki sınıfa ayrılırlar. Pleymut tavukları kombine hayvanlardır. Bu yüzden orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 tavukları ise 3-3,5 kilogram civarındalardır. Et tutma özellikleri iyidir. Deri rengi ve baca...
Tavuk Göğsü Haşlama
Tavuk Göğsü Haşlama
Tavuk Göğsü Haşlama, Tavuk göğsünü ister sote şeklinde doğrayarak ister dilimleyerek ister de bütün olarak haşlamak mümkündür. Tavuk göğsü haşlaması kalsiyum, fosfor ve protein açısından oldukça zengin bir besindir. Bu yüzden vücut direnci ve kemik g...
Tokat Tavuğu
Tokat Tavuğu
Tokat tavuğu, Beç tavuğu ya da İran tavuğu olarak da isimlendirilir. İlk olarak mısırlılar tarafından evcilleşen tokat tavuğu, Güney Afrika'da avlanma amaçlı olarak ilk sıralarda yer alır. Anavatanı Afrika olan tokat tavuğunun yaşam alanları sahralar...
Hint Tavuğu
Hint Tavuğu
Hint tavukları, dünyanın en eski evcil kümes hayvanları olarak bilinirler. Adından da anlaşılacağı gibi Hint tavuklarının anavatanı Hindistan'dır. Bu günlerde gene en fazla Hindistan'da bulunurlar. Meraklıları en çok Hindistan'da bulunur ve asil diye...
Tavuk Gübresi
Tavuk Gübresi
Tavuk gübresi, Günümüzde özellikle doğu bölgelerde yapılan tarımcılık üzerinde kullanılan maddelerden biridir. Diğer hayvanlara göre çok daha değerli olan bu gübre, değeri nedeniyle maddi olarak da değerlidir. Tavuk gübresi, direk olarak bitki dipler...

 

Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Fizan Tavuğu
Habeş Tavuğu
Pleymut Tavuk
Tavuk Göğsü Haşlama
Tokat Tavuğu
Hint Tavuğu
Tavuk Gübresi
Gurk Tavuk
Paçalı Tavuk
Kremalı Köri Soslu Tavuk
Tavuk Sosları
Tavuk Bonfile
Zibrit Tavuk
Tavuk Döner Kaç Kalori?
Sultan Tavuğu
Kelebek Tavuk
Tavuk Bakımı
Süs Tavukları
Tavuk Göğsü Kızartması
Ligorin Tavuk
Et Tavuğu
Beç Tavuğu
Tavuk Hastalıkları
Tavuk
Tavuk Cinsleri
Popüler İçerik
Gurk Tavuk
Gurk Tavuk
Gurk tavuk, genel olarak tavuklar kuluçka dönemlerinde çıkardıkları seslerden dolayı bu ismi almıştır. Her tavuk celfin dönemi bitip de yumurtlama dön...
Paçalı Tavuk
Paçalı Tavuk
Paçalı tavuk, ayak bileklerinde oldukça yoğun bir şekilde tüyler bulunan tavuklardır. İlgi çekici ve hoş görünümleri ile süs tavukları olarak da adlan...
Kremalı Köri Soslu Tavuk
Kremalı Köri Soslu Tavuk
Kremalı Köri Soslu Tavuk, köri birçok yemekte kullanılan sarı renkte bir baharattır. Özellikle tavuk yemeklerinde ve makarna soslarında tercih edilir....
Tavuk Sosları
Tavuk Sosları
Tavuk sosları, çok çeşitli tavuk sosları vardır. Sosun belirlenmesinde önemli olan yapılacak tavuk yemeğinin ne olduğudur. Yada tavuğun neresi ile yem...
Tavuk Bonfile
Tavuk Bonfile
Tavuk bonfile, tavuğun göğüs etinden yapılan bir yemek türüdür. Genellikle ani misafirin gelmesi durumlarında, Kolay ve çok lezzetli olması açısından ...
Zibrit Tavuk
Zibrit Tavuk
Zibrit tavuk, bu tavuklar minyatür gruba giren süs tavuklarıdır.  Zibrit tavuklar şekil itibariyle kuyrukları yukarı doğru kalkık göğüsleri hafif öne ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sussex Tavuk
Brahma Tavuk
Tavuk Biti
Australorp Tavuk
İran Tavuğu
Kavga
Hastalık
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Kavga
Hastalık
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024